parallax background

Trójkąty z lawasza z nadzieniem twarogowo-bananowym

Pizza z lawasza
23 września 2019
Roladki z lawasza z szynką oraz serkiem paprykowym
1 października 2019
 

D ługi lawasz ormiański pokroić wzdłuż na 3 jednakowe paski, następnie przekroić na pół, aby uzyskać 6 jednakowych pasków. Zmiażdżyć jednego banana widelcem do uzyskania konsystencji puree, drugiego pokroić na małe kawałeczki. Twaróg ugnieść widelcem, wbić jajko, dodać puree z banana, zamiennik cukru, wanilinę, dokładnie wymieszać. Wrzucić do miski z twarogiem kawałki banana i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Rozłożyć kilka łyżek stołowych nadzienia na krawędzie pasków lawasza i zwinąć w trójkąty. Zmieszać żółtko jajka z mlekiem do uzyskania gładkiej konsystencji, przy pomocy pędzla silikonowego posmarować mieszaniną każdy trójkąt, posypać z wierzchu cynamonem. Piec w nagrzanym do 180° piekarniku przez 15 minut.

 

Składniki:

  • Lawasz
  • Twaróg – 300 gr
  • Banany – 2 szt
  • Wanilina – szczypta
  • Cukier – do smaku
  • Cynamon mielony – do smaku
  • Jajko – 1 sztuka
  • Żółtko – 1 sztuka
  • Mleko – 1 łyżka stołowa
 

Komentarze są wyłączone.