
Smak tradycji
Lawasz był bardzo popularny w...
średniowiecznej Polsce, ale historia rozdzieliła narody i obecnie został on zapomniany. Naszą misją jest przypomnieć tą dawną tradycję aby z powrotem stał się częścią polskiej kuchni. Lawasz to chleb unikatowy pod każdym względem. Ma on niebywały smak, łatwo rozpoznawalny i oryginalny. Jednocześnie do jego przygotowania używa się niewielką liczbę składników. Nie bez podstawy mówi się, że „Lawasz – to pożywienie. Lawasz – to widelec. Lawasz – to serwetka, lawasz się je, przy pomocy lawasza je się mięso, w Lawasz zawija się mięso”. Lawasz jest produktem uniwersalnym. Można go wykorzystać jako podstawę do przygotowania mnóstwa wspaniałych potraw, które mogą być podawane zarówno na świąteczny jak i na codzienny rodzinny stół!
W 2014 roku lawasz jako element kultury Armenii został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO
