F ilety śledziowe dokładnie oczyścić. Jeżeli są bardzo słone, wymoczyć je w wodzie. Sałatę umyć, osuszyć, podzielić. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, wydrążyć miąższ i podzielić na mniejsze kawałki lub rozgnieść widelcem, skropić sokiem z cytryny. Jajka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, przędąc na pół, pokroić w cienkie piórka. Ogórki konserwowe pokroić w plasterki. Lawasz lekko podgrzać (np. w mikrofalówce lub piekarniku), aby zmiękły. Każdą posmarować kwaśną śmietaną, obłożyć sałatą, a na niej umieść filet śledziowy. Posmarować rybę śmietaną, obsypać awokado, piórkami cebuli, plasterkami jajka i ogórka. Każdą lawasz zawinąć w ścisły rulon, po czym pokroić ukośnie na mniejsze kawałki.