parallax background

Lawasz z czerwoną fasola

Lawasz z szpinakiem i jajkiem
1 października 2019
Lawasz po grecku
1 października 2019
 

N a początek należy pokroić cebulę i czosnek, a następnie podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać rozgniecione nasiona kolendry oraz cząber. Podczas podsmażania cebuli przygotować sos mieszając dokładnie wszystkie składniki ze sobą. Gdy cebula będzie szklista dodawać kolejno pokrojone pomidory, odsączoną fasolę, sos oraz pozostałe przyprawy. Całość zagotować. Po dodaniu sosu farsz może być dość płynny. Nie należy się tym przejmować, ponieważ będą dodawane jeszcze kolejne składniki. W razie potrzeby można go lekko odparować. Garnek z farszem zdjąć z palnika. Dodać odsączoną kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę. Dokładnie wymieszać. Warzywa zostały dodane na końcu, aby zachowały swoją chrupkość. Ciepły farsz układać na lawasz i zawinąć w dowolny sposób. Farsz będzie się dobrze komponował również z mięsem mielonym zarówno drobiowym jak i wołowym

 

Składniki:

FARSZ
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 0.5 papryki czerwonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 szczpyta pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 szczpyta soli
  • 1 szczpyta cukru
    SOS
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 0.75 szklanki wody
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka musztardy
 

Komentarze są wyłączone.