parallax background

Lawasz z kurczakiem i ogórkiem konserwowym

Kebab z krewetkami
30 sierpnia 2019
Lawasz z nadzieniem “Po królewsku z łososiem”
30 sierpnia 2019
 

M ięso kroję w kostkę. Smażę około 10 minut na oliwie. Doprawiam do smaku papryką mieloną, solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Cebulę kroję w piórka, natomiast paprykę w cienkie paski. Warzywa solę i odstawiam na 10 minut, aby zmiękły. Ogórki kroje w plasterki. Pomidora kroję w półplasterki. Na suchej i rozgrzanej patelni podgrzewam placki lawasza. Przygotowuję sos. Majonez mieszam z keczupem, jogurtem, solą i pieprzem. Na placek lawasza kładę liść sałaty. Nakładam porcję kurczaka, cebuli, papryki, ogórka oraz pomidora. Wszystko polewam obficie sosem. Placek lawasza składam i układam na talerzu.

 

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 4 placki lawasza
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 pomidor
  • 4 liście sałaty masłowej
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • szczypta czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
 

Komentarze są wyłączone.