parallax background

Roladki z lawasza z grillowaną cukinią, awokado i hummusem

Roladki z lawasza z szynką oraz serkiem paprykowym
1 października 2019
Lawasz ze śledziem
1 października 2019
 

C ukinię pokroić wzdłuż na cienkie i długie plastry. Ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej i grillować po ok. 4 minuty z każdej strony pod koniec skrapiając oliwą, doprawiając solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odłożyć na talerz i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Lawasz posmarować hummusem, ułożyć plasterki grillowanej cukinii, posypać listkami kolendry lub bazylii, dodać pokrojone w kosteczkę suszone pomidory. Awokado obrać i pokroić na plasterki, skropić sokiem z limonki. Ułożyć na lawaszy w tym samym kierunku co cukinia. Zawinąć roladkę wzdłuż plastrów cukinii i pokroić w poprzek na ok. 2 cm kawałki. Ułożyć na półmisku, spiąć wykałaczką dekorując natką pietruszki.

 

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 placki lawasza
  • hummus
  • liście kolendry lub bazylii
  • 9 kawałków suszonych pomidorów
  • 1 awokado
  • limonka
  • dekoracja: np. natka pietruszki, wykałaczki
 

Komentarze są wyłączone.