parallax background

Lawasz ze śledziem

Roladki z lawasza z grillowaną cukinią, awokado i hummusem
1 października 2019
Lawasz z wołowiną, awokado i warzywami
1 października 2019
 

F ilety śledziowe dokładnie oczyścić. Jeżeli są bardzo słone, wymoczyć je w wodzie. Sałatę umyć, osuszyć, podzielić. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, wydrążyć miąższ i podzielić na mniejsze kawałki lub rozgnieść widelcem, skropić sokiem z cytryny. Jajka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, przędąc na pół, pokroić w cienkie piórka. Ogórki konserwowe pokroić w plasterki. Lawasz lekko podgrzać (np. w mikrofalówce lub piekarniku), aby zmiękły. Każdą posmarować kwaśną śmietaną, obłożyć sałatą, a na niej umieść filet śledziowy. Posmarować rybę śmietaną, obsypać awokado, piórkami cebuli, plasterkami jajka i ogórka. Każdą lawasz zawinąć w ścisły rulon, po czym pokroić ukośnie na mniejsze kawałki.

 

Składniki:

  • 8 filetów ze śledzia matjas
  • 4 lawasze
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 awokado
  • 1/2 cytryny
  • 2 jajka
  • czerwona cebula
  • ogórek konserwowy
  • sałata
 

Komentarze są wyłączone.