parallax background

Lawasz z wołowiną, awokado i warzywami

Lawasz ze śledziem
1 października 2019
Lawasz z szpinakiem i jajkiem
1 października 2019
 

W ołowinę umyć, osączyć z wody i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Do cebuli dodać wołowinę, oprószyć pieprzem, solą, smażyć do miękkości mięsa. Lawasz skropić niewielką ilością wody, po czym podgrzać na rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron i przełożyć na talerz. Na lawasz nałożyć smażone mięso. Rzodkiewkę umyć, osączyć z wody, część pokroić drobno i dodać do mięsa. Pozostałą część przełożyć na talerz. Owoce awokado umyć, obrać ze skóry, usunąć pestki i zmiksować z obranym czosnkiem oraz drobno pokrojoną natką pietruszki. Zmiksowane składniki dodać do całości i zawinąć w serwetki papierowe. Pory umyć, osączyć z wody i przypiec na 1 łyżce rozgrzanej oliwy na patelni, po czym wyłożyć na talerz. Całość polać sokiem z połowy limonki, a pozostałą częścią udekorować potrawę.

 

Składniki:

  • 40 g wołowiny bez kości
  • 8 rzodkiewek
  • 4 placki lawasza
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 owoce awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe pory
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
 

Komentarze są wyłączone.