parallax background

Lawasz po grecku

Lawasz z czerwoną fasola
1 października 2019
Lawasz z kurczakiem, awokado i rukolą
1 października 2019
 

P rzygotowujemy sos tzatziki: ogórki ścieramy na dużych oczkach tarki, łączymy z jogurtem i przyprawą. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do dań greckich, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Pomidory kroimy w kostkę, ogórki w półplastry. Placki lawasza obficie smarujemy sosem tzatziki. Na każdą układamy: liść sałaty, pomidora, ogórka, oliwki, kurczaka. Ponownie polewamy sosem. Lawasze zwijamy i każdy przekrawamy na pół. Spinamy wykałaczkami by się nie rozpadały.

 

Składniki:

  • 4 lawasze
  • 1 duży filet z kurczaka
  • 4 duże liście sałaty
  • 1/2 słoiczka czarnych oliwek
  • 2 pomidory
  • 3 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy
  • 1 łyżeczka przyprawy do dań greckich
  • sos tzatziki
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 2-3 łyżeczki przyprawy tzatziki
 

Komentarze są wyłączone.